Aleksandar S. Janković - Lista albuma 2010.

01. januar 2011.

 
 
 
  Kada je muzika u pitanju, Aleksandar S. Janković, novinar, publicista i profesor na Fakultetu dramskih imetnosti, 2010. godinu ocenio je ovako:


10 NAJBOLJIH ZA 2010 (BEZ REDA)

BROKEN RECORDS - Let Me Come Home (4AD)
U godini potpune prevlasti Arcade Fire, mali edinburški bend Broken Records sa sličnim muzičkim etosom (dramatika, violine, emotivni vokali) i narativom (pesme o kraju ljubavi i sveta) snimaju jedan od onih albuma koji niko neće čuti a ovek će predstavljati skriveno blago zaboravljenog 4AD. Dovoljno je poslušati samo singl "A Darkenss Rise Up" pa da lenta najboljeg euforično-melanholičnog benda ipak završi u britanskoj Srbiji.

KATE NASH - My Best Friend is You (Fiction)
Omiljeni mali izdavač Fiction koji je do skora bio kuća The Cure a sada epigona Crystal Castle imaju još jednog nejakog izvođača. Devojčuru koja psuje, ne ume da peva, ali sve to ume lepo da spakuje. Drugi album Kejt Neš je uzeo u ruke Bernard Batler...i ako baš mora da se upoređuje, magija je sa Dafi prešla kod Nešove.

MYLUTIN - A Blues Singer in 8 rounds (Via Internet)

Nekada u vreme kaseta i vinila, vrhunac snobovštine je bio govoriti panegirike nekom nesnimljenom albumu. Bluz album našeg omiljenog reditelja Milutina Petrovića možete skinuti sa neta, i tu samo jedan izmučen (?), ekspresivan i naturalan vokal, akustična gitara, poneke udaraljke..... Nešto što bi u svetu bio neočekivani intimni hit poput Bon Ivera, kod nas je marginalizovano... Ali kakve pesme i kakav glas?

LLOYD COLE - Broken Record (Tapete)
Morisi za elitiste je danas zaboravljeni ostareli muzičar koji svira aksutične koncerte samo za najveće poznavaoce i obožavaoce koji su spremni da odu iz jednog Bečeja za jedan Beč zbog njega. U pitanju j povratak klasičnom bendovskom popu kakav je Kol radio sa Commotionsima. Još uvek besprekorne i bezvremene melodije.

NESALOMIVI - Onaj isti dečak (Dallas)

Onaj bend sa onom pesmom iz osamdesetih i onom drugom pesmom je pre oko godinu ipo dana snimio svoj prvenac kao osvetu. Skoro četvrt veka kasnije Nesalomivi sa debijem (sa one dve pesme) ateriraju na golu lediju i izgledaju kao neki davno zaboravljeni pop artefakt iz nekog boljeg vremena. Dovoljan razlog da se čuje još pesama....skoro istog kvaliteta....i bolje...od one dve....

INFANT SORROW - Get Him to the Greek (Universal)
Bend sprdačina, u stvari čist bodrijarovski trik hiperrealnosti, simulakre i simulakruma. U stvari bend Brendana Rasela ili alter ega Aldouza Snoua kao kompilacija kroz sve faze ovog imaginarnog benda za potrebe filma "Samo ga dovedi". Od imbecilnog pauer popa do ozbiljnih Stooges momenata. Presmešno i prezabavno. Autori pesama su i Džarvis Koker i Karl Barat.

IKA - Sweet Path of Gold (Amonite)
Još jedan izgubljeni klasik domaće produkcije i još jedan bend Ivane Smolović i njene elokvencije i erudicije. Nežne i fražilne melodije o nežnim i fražilnim ljubavima nekad spremne da uzvise nekad da unize....baš šta treba da ima svaki veliki album...

THESE NEW PURITANS - Hidden (Angular)
Mali ambiciozni low fi, post rock, after sympho bend bledih i anemičnoh lica ali užasavajuće ogromantnog i strahotnog zvuka. Ekletički u svakoj sekundi, uzbudljivi u svakom minutu, TNP su dobar primer post post moderne i post post post pop muzike trostruke artikulacije. Rečju - cerebralno.

PAUL WELLER - Wake Up The Nations (Island)
Posle toliko droga i alkohola pravo je uživanje slušati kratke brutalne i direktne pesme koje ne prelaze ni četri minuta a predstavljaju malu električnu istoriju rokenrola. Sažetu. A tu je i Kevin Šilds....

ARCADE FIRE - Suburbs Merge
Divota i finoća je gledati ovaj album kako suvereno vlada svim godišnjim listama sa pozamašnim tiražom. Da je Suburbs izašao 1988-e, bio bi poštovan ali bi bend svirao u KST-u a ne na stadionu. U principu, ne toliko ambiciozan i raskošan kao prethodnici, ovaj album nudi iznenađujuću direktnost i zanimljiv narativ.

(Fotografija Aleksandra S. Jankovića preuzeta je sa njegovog Myspace profila)
 
 

vesti


Andre Willimas 8. januara u Gun Club-u




Neuništivi sin R’n’B/soul-a, otac funka, deda garage rocka i pradeda rapa, svira četvrti put u Beogradu, tek nešto više od 2 meseca od prethodnog nastupa u KC "Grad"! Koncert Andre Williams-a je planiran za subotu, 8. januar u Gun Club-u ...